Kek Lapis Tembikai
Bahan-bahan ( tidak terhad )
- 10 bj Telur
- 16oz Butter
- 200gm Gula halus (kalau x nak manis bole kurangkan)
- 300gm Tepung Hong Kong (tepung gandum pun bole)
- 1 tin kecil Seri Kaya
- 1 tin kecil Susu Manis
- 1 paket Serbuk Santan
- 1 botol Chocolate Chips (utk di jadikan biji Tembikai)
- 1 sd mkn Ovallate
- 1 sd kecil Esen Vanilla
- Sedikit pewarna Hijau, Kuning & Merah
Cara membuatnya:-
- Pukul butter dan susu manis sehingga putih dan kembang. ketepikan.
- Di tempat yg berasingan, pukul telur, ovallete, gula halus dan esen vanilla hingga sebati.
- Satukan kedua2 adunan butter tadi dan telur. Pukul hingga betul2 sebati yer..
- Masukkan seri kaya dan serbuk santan, pukul hingga adunan sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Gaul hingga betul2 sebati.
- Selepas itu, adunan di bahagikan kepada 3 bahagian. Adunan 1 (letak warna hijau), sebanyak 3 lapisan (satu lapisan diberi 2 senduk nasi) jadi semuanya 6 senduk utk lapisan hijau. Adunan 2 (letak wana kuning), sebanyak 2 lapisan (satu lapisan diberi 2 senduk nasi) jadi semuanya 4 senduk utk lapisan kuning. Adunan selebihnya letak warna merah, setiap lapisan 2 senduk. adunan di habiskan utk adunan warna merah.
- Lapiskan adunan hijau dulu, bila masak buat lah begitu sehingga adunan seterusnya. warna hijau sebanyak 3 lapisan.
- Kemudian lapiskan adunan kuning, sehingga lapis ke dua.
- Akhir sekali lapiskan adunan merah, bakar berlapis2. Setiap lapisan di taburkan chocolate chips. Buatlah sehingga adunan habis.
Kek Lapis
10 biji telur ayam
1 tin susu manis
1 gelas roti meri
1 gelas gula halus
½ gelas nestum putih
180 biji coklat cadbury
16 oz mentega
1 tin kelapa kering
Cara-cara membuatnya:-
Pukul mentega, masuk telur sehingga sebati. Masukkan susu, nestum, kelapa kering dan roti meri. Masak dengan 2 senduk setiap lapis adunan ke dalam acuan.
Kek Lapis Susu
10 biji telur (2 biji putih dibuang)
350 gram tepung hong kong
160 gram mentega
5 oz gula halus
2 ½ tin susu pekat
2 sudu overlette
1 botol kecil horlick
1 tin kecil kaya
3 oz air sejuk ais
Cara-cara membuatnya:-
Pukul mentega, masuk telur sehingga sebati. Masukkan tepung, gula, horlick, kaya,susu,overlette dan roti meri. Masak dengan 2 senduk setiap lapis adunan ke dalam acuan.
Kek Marble Cheese
Bahan Bawah
560gm mentega (280gm utk ½)
120gm koko (60gm utk ½)
750gm gula (350gm utk ½)
6 biji telur ayam (3 biji utk ½)
470gm tepung gandum (235gm utk ½)
Bahan Atas
750gm krim cheese (anchor cheese)
225 gm gula
1 sudu the vanilla
2 biji telur
Untuk adunan bawah:
Mentega & gula dipukul hingga kembang.Masukkan telur satu persatu, tepong, koko dan gaul sehingga rata.
Untuk Adunan Atas:
Krim cheese dan gula dipukul hingga kembang.Masukkan telur satu persatu, vanilla dan digaul rata.
Cara membuatnya:-
Masukkan adunan bawah dahulu dalam acuan dan baru masukkan adunan atas. Kemudian dibakar selama 3 jam atau dikukus.
No comments:
Post a Comment